Καλημέρα σας!
Η νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οδηγεί το άθλημα σε νέα μονοπάτια που διαμορφώνουν -πλέον- οι υπερομάδες του ΝΒΑ. Θα μπορούσα να το θέσω και ως ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων με κύριο γνώρισμα τον υπέρτατο ανταγωνισμό στην κορυφή και την απαξίωση στην κατάταξη των έσχατων ομάδων.
Παραμερίζω μαζί με τα αχρείαστα σχόλιά μου για να αναλάβει ο ιδανικότερος εκφραστής της NBA madness, ο φίλτατος Τζο, που αναλύει λίγο έως πολύ όλες τις ομάδες του σύγχρονου ΝΒΑ.
Το τραγούδι που επέλεξα γι’αυτό το σημαντικό κείμενο που ακολουθεί, είναι ένα από τα καλύτερα των King Crimson και άκρως σημαδιακό -ή προφητικό αν προτιμάτε- επειδή θεωρώ ότι όλα θα κριθούν στο court of the Crimson King.
Καλή συνέχεια…
King Crimson – In The Wake Of Poseidon (OFFICIAL)
H απόφαση του Durant να μετακινηθεί στους Warriors το περασμένο καλοκαίρι δέχτηκε έντονες κριτικές από τη πλειοψηφία του κόσμου που παρακολουθούσε ΝΒΑ. Ο λόγος; Η διαταραχή της ισορροπίας. Είναι όμως αυτός ο πραγματικός (ή μάλλον ο μόνος) υπεύθυνος;
Το τέλειο θύμα
Το ΝΒΑ πάντα προσπαθούσε να ανεβάσει το προϊόν του. Κατάλαβε ότι αυτό που ήθελε ο μέσος οπαδός ήταν πολλούς αστέρες να κοντράρονται μεταξύ τους. Το Baseball είχε εμπνευστεί πρώτη φορά τη σύγκρουση αστέρων το 1933 με τη δημιουργία του All Star και την υιοθέτησε και το ΝΒΑ. Σκέφτηκε όμως να το πάει ένα βήμα παραπέρα. Δεν θα ήταν ένα παιχνίδι, αλλά ολόκληρη η σεζόν έτσι. Πως θα έπειθε όμως τους αστέρες να μαζευτούν προκειμένου να πετύχει το στόχο του σε μια περίοδο που η loyalty αποθεωνόταν και ο Kοbe Bryant έφευγε με τιμές και αφιερώματα; Πως θα μπορούσαν παράλληλα οι ομάδες να υποστηρίξουν τόσα συμβόλαια σε μια ενδεχόμενη 5άδα αστέρων;
“Έχω βαρεθεί να έρχομαι 2ος. Ήμουν 2ος στο σχολείο. 2ος στο draft, 2ος στο MVP voting 3 φορές, 2ος στο τελικό. Θέλω να είμαι επιτέλους πρώτος” δήλωνε το 2013 στο Sports Illustrated o Durant.
To salary cap τη τελευταία 20ετια:
Tι μπορεί να παρατηρήσει κάποιος από τον πίνακα; Μια σταθερή αύξηση 2-3 μυρίων μέχρι το 2016. Εκεί υπάρχει μια απότομη αύξηση 24.000.000. Τη χρονιά εκείνη έληγε το συμβόλαιο του παίχτη που είχε βαρεθεί να είναι 2ος και ήθελε με κάθε τρόπο να είναι 1ος. Η καλύτερη ομάδα του ΝΒΑ μπορούσε πλέον από Big3 που είχε δημιουργηθεί από καλές επιλογές στο draft να αποκτήσει ένα άλλο μεγάλο συμβόλαιο και να οδηγηθεί το ΝΒΑ σταδιακά σε ομάδες που θα αποτελούνται αποκλειστικά από αστέρες. H εποχή των μοναχικών ηρώων που έφταναν τελικό ΝΒΑ ήταν πλέον παρελθόν. Tα tv ratings στους τελικούς τα τελευταία 2 χρόνια τα πιο υψηλά από το 1998 αλλά και τη περίοδο των Celtics-Lakers. Το ΝΒΑ αγαπάει τις superteams και οι ιθύνοντες το γνωρίζουν.
H σταδιακή εξέλιξη
Οι Warriors πήραν εύκολα το πρωτάθλημα και οι αστέρες συνειδητοποίησαν ότι ο μόνος τρόπος πλέον να δουν δαχτυλίδι ήταν να συνεργαστούν.
Timberwolves: Tη 1η μεγάλη κίνηση προς αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων έκανε ο Thibodeau παίρνοντας τον αγαπημένο του J. Butler, στους ήδη ταλαντούχους (αλλά νέους) K. A. Towns, Wiggins και η προσθήκη των J. Crawford, T. Gibson, J. Teague δημιούργησε ένα βαθύ ρόστερ με αρκετό ταλέντο που αν βρει ρόλους θα μπορούσε να μπει φέτος στα playoffs και μελλοντικά να πρωταγωνιστήσει.
OKC: Το μεγαλύτερο μπαμ του καλοκαιριού όμως έγινε λίγο πριν το draft με την απόκτηση του P. George από τους OKC. Ο ΜVP θα είχε λίγο αργότερα τη βοήθεια και του C. Anthony σε 2 θέσεις που είχαν μεγάλο πρόβλημα και γίνονται πλέον από τα φαβορί για ενδεχόμενη έκπληξη στη περιφέρεια.
Houston Rockets: Ο C. Paul παρόλο που ήταν free agent, αποφασίζει να βοηθήσει την ομάδα του και αναγκάζει τους Rockets να δώσουν το καλύτερο αμυντικά pg του ΝΒΑ, τον 6th player of the year. 2 ball domimant παίχτες που η χημεία τους είναι σίγουρα ερωτηματικό. Ο Paul θα πρέπει να αναλάβει τα αμυντικά καθήκοντα του P. Beverley και ο J. Harden θα πρέπει να παίξει περισσότερο χωρίς τη μπάλα. Από τα φαβορί για τις πρώτες θέσεις στη περιφέρεια για την ομάδα του D’ Antoni, η δυνατότητα τους όμως να γίνουν πραγματικοί contenders θα εξαρτηθεί από τη χημεία και τον εγωισμό των αστέρων τους.
Celtics: H 2η μεγαλύτερη έκπληξη του καλοκαιριού είναι η αίτηση και τελικά η μετακίνηση του Irving. Οι ταλαντούχοι Celtics των J. Brown, J. Tatum έφτιαξαν μια δυνατή 3αδα με Irving-Hayward-Horford και σε συνδυασμό με τα αρκετά pick που έχουν στη διάθεση τους και έναν από τους καλύτερους προπονητές θα μπορούσαν μελλοντικά να κυριαρχήσουν. Φέτος όμως; Η έλλειψη rim protector αλλά και τα ερωτηματικά στην άμυνα τους μετά τη φυγή των Bradley-Crowder κάνουν την ομάδα στους ευάλωτη στην άλλη μεγάλη δύναμη της περιφέρειας.
Cavaliers: Πολλές αλλαγές με τον D. Rose να έρχεται σε μια προσπάθεια να σώσει τη καριέρα του με κάποιο δαχτυλίδι που θα τον έβαζε σε υποψηφιότητα πάλι για HOF. Isaiah Thomas, με τραυματισμό ως το all star και D. Wade, J. Crowder, J. Green έρχονται για να αναδιαμορφώσουν τελείως το ρόστερ σε μια προσπάθεια να ανέβει η άμυνα τους με αθλητικούς παίχτες που μπορούν να παίξουν πιο χαμηλά σχήματα. Love πλέον στο 5 σε μια κίνηση που θα ανοίξει τους χώρους για τους αρκετούς ταλαντούχους σε drive παίχτες των Cavs αλλά και μεγάλο πιθανότατα πρόβλημα στο pnr. Πολλά ερωτηματικά με παίχτες ευάλωτους σε τραυματισμούς και ένα x factor που θα μπορούσε να τους κάνει contender, το pick του 2018 των Nets. Θα αποφασίσουν να το δώσουν μαζί με ενδεχομένως τον T. Thompson που θα έρχεται από το πάγκο με ένα βαρύ συμβόλαιο ή θα το κρατήσουν σε περίπτωση που φύγει ο L. James;
To reboot
Chicago Bulls: H ένδοξη ομάδα των 90s, βρήκε διέξοδο στον D. Rose και μαζί με τον J. Butler προσπάθησε να επιστρέψει στις παλιές δόξες της. Ο τραυματισμός του κάποτε MVP αλλά και η ανταλλαγή του Butler με τους K. Dunn, Z. Lavine και το 7ο pick (τον ταλαντούχο Z. Markkanen) κλείνει τον κύκλο και φιγουράρει στα φαβορί για τις τελευταίες θέσεις πλέον της regular season.
Lakers: Η πρόσληψη του Magic Johnson, η επιλογή του L. Ball, η εντυπωσιακή άνοδος του K. Kuzma, το αρκετό cap space που δημιούργησαν για το 2018 με την ανταλλαγή του Mozgov αλλά και κάποιες ταλαντούχες μονάδες στο υπάρχον ρόστερ αναπτέρωσαν το ηθικό των οπαδών των Lakers που σκοπεύουν να κινηθούν δυναμικά την επόμενη σεζόν με τα ονόματα των free agents Lebron James και Paul George να ακούγονται έντονα.
Pacers: Λίγα πράγματα για τους Pacers που έδωσαν τον αστέρα τους P. George για V. Oladipo και D. Sabonis με το tanking να είναι πλέον μονόδρομος για τα επόμενα χρόνια.
Knicks: Πολύ δράμα για άλλη μια χρονιά για μια από τις ομάδες με το περισσότερο κόσμο στο ΝΒΑ. Η φυγή του P. Jackson και του D. Rose, η ανταλλαγή του Carmelo και o F. Ntilikina από το draft, ανοίγουν τον δρόμο στον Κ. Porzingis ώστε να εξελιχθεί σαν παίχτης και σαν ηγέτης πλέον της ομάδας της Νέας Υόρκης. Θα χτίσουν οι Κnicks γύρω του μελλοντικά ή θα συνεχίσουν τα λάθη του παρελθόντος;
Kings: Oι κινήσεις του V. Divac με την ανταλλαγή του Cousins το περασμένο χειμώνα δέχτηκαν αρκετή αμφισβήτηση. Η εξέλιξη του Buddy Hield, η απόκτηση του ταλαντούχου De Aaron fox στο draft αλλά και κάποιες ταλαντούχες μονάδες (Β. Bogdanovic, J. Jackson) δείχνουν ότι υπάρχει φως στο τούνελ μελλοντικά.
Hawks: Μονόδρομος πλέον η πτώση για την ομάδα του Budenholzer που χωρίς τον P. Milsap δεν μπορεί πλέον να παλέψει για πολλά.
Brooklyn Nets: Jeremy Lin και Russell από τους Lakers ενισχύουν το αδύναμο ρόστερ τους χωρίς όμως να δίνουν ιδιαίτερες ελπίδες για κάτι καλύτερο από τις τελευταίες θέσεις της Ανατολής.
Οrlando Magic: Καιρό τώρα στη διαδικασία του rebuilding oι Magic για άλλη μια χρονιά θα κυνηγήσουν τα pick και μια χαμηλή θέση με άλλο ένα draft φέτος (J. Isaac) στη φαρέτρα τους.
Mavericks: Μετά από καιρό πήρε επιτέλους την απόφαση για rebuild η ομάδα του Kuban και σύμφωνα με δηλώσεις του οι Warriors είναι υπεύθυνοι για αυτό.
Οι αναποφάσιστοι
Spurs: Παγιδευμένη με ελάχιστο χώρο στο salary έμεινε για άλλη μια χρονιά αδρανής η ομάδα του Popovic που όμως έχει το τρόπο να τερματίζει ψηλά στη regular season και κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα το κάνει για άλλη μια χρονιά.
Washington Wizards: Maximum συμβόλαιο στον O. Porter για την μαχητική ομάδα της ανατολής που όμως δεν δείχνει να έχει τα μέσα να κάνει το κάτι παραπάνω και φέτος αφήνοντας τις ελπίδες της για άνοδο του B. Beal.
Raptors: Η φυγή του Κ. Lowry δεν έγινε ούτε φέτος για την ομάδα του Καναδά, η καλή χημεία με τον Ibaka πλέον από την αρχή της σεζόν και η άνοδος του N. Powell θα είναι τα όπλα της για άλλη μια χρονιά.
Bucks: Στασιμότητα και για την ομάδα του Antetokounmpo που έχει πράγματα να αισιοδοξεί όμως με το νεανικό κορμό της. Πόσο θα ανέβει ο T. Maker και ο M. Brogdon; Σε τι κατάσταση θα γυρίσει ο J. Parker (προέκυψε σενάριο αποχώρησης);
Blazers: Αδράνεια και για την ομάδα του εκρηκτικού διδύμου των Lillard και C. J. McCollum, θέτουν τις ελπίδες τους στον ταλαντούχο J. Nurkic που απέκτησαν πέρυσι το χειμώνα.
Suns: Ένα καλοκαίρι γεμάτο φήμες για απόκτηση του K. Irving έληξε τελικά χωρίς κάποια κίνηση πέρα από την απόκτηση του ταλαντούχου J. Jackson από το draft.
Hornets: O Howard ενισχύει την ομάδα του M. Jordan που θα παλέψει για μια θέση στα playoffs χωρίς ιδιαίτερες νότες αισιοδοξίας για το βήμα παραπάνω.
Pistons: H απόκτηση του Bradley και η φυγή των M. Morris και K. Caldwell-Pope φτιάχνουν ένα μαχητικό αμυντικά ρόστερ που όμως έχει ταβάνι επιθετικά. Μια ομάδα που θα διεκδικήσει την είσοδο στην αδύναμη Ανατολή αλλά χωρίς βλέψεις για κάτι παραπάνω και αυτοί.
Utah Jazz: Χωρίς τον G. Hayward, με μικρό ρόστερ δύσκολα θα επαναλάβουν την περυσινή έκπληξη και η συμμετοχή τους στα playoff κρίνεται αμφίβολη.
Μemphis Grizzlies: Εμπιστοσύνη στο υπάρχον ρόστερ δείχνουν οι μαχητικοί Grizzlies κόβοντας γρήγορα κάθε σενάριο για τυχόν αλλαγή των M. Gasol και M. Conley. Θα καταφέρουν για άλλη μια φορά να μπουν playoffs χωρίς τον Z. Randolph που αποτελούσε πυλώνα του πάγκου τους;
Tα ερωτηματικά-εκπλήξεις:
Nuggets: Η απόκτηση του P. Milsap σε συνδυασμό με έναν από τους πιο ταλαντούχους πασέρ ψηλούς στο ΝΒΑ δημιουργούν ένα δυναμικό δίδυμο στο 4-5 σε μια ομάδα που δείχνει ότι θα παλέψει για τα playoffs με αξιώσεις.
Clippers: Πολλές αλλαγές για τη 2η ομάδα του LA μετά την ανταλλαγή του C. Paul. Μ. Teodosic και P. Beverley στη περιφέρεια, M. Gallinari από τους Nuggets, φτιάχνουν ένα νέο σύνολο που φιλοδοξεί να παλέψει για μια θέση στα playoff σε μια ομάδα που θα είναι σίγουρα ευχάριστη στο μάτι.
Pelicans: Σε μια περίοδο που το ΝΒΑ δείχνει να έχει αλλάξει, με χαμηλά σχήματα και έμφαση στο περιφερειακό σουτ, οι Pelicans πάνε κόντρα στο ρεύμα και προσπαθούν με το δίδυμο A. Davis-D. Cousins να ξεφύγουν από την αφάνεια. Η απόκτηση του Rondo προσπαθεί να λύσει το οργανωτικό πρόβλημα τους και μαζί με τον ακριβοπληρωμένο J. Holiday θα παλέψουν για την είσοδο στα playoffs.
76ers: Άλλο ένα 1st pick με τον M. Fultz άλλος ένας τραυματισμός για την πιο άτυχη ομάδα του ΝΒΑ. Η επιστροφή του Β. Simmons και του J. Embiid μαζι με τον D. Saric και η απόκτηση ενός πολύ καλού σουτέρ J. Reddick δημιουργούν ένα πολύ ελπιδοφόρο και νεανικό ρόστερ που αν κατάφερνε να μείνει χωρίς τραυματισμούς θα μπορούσε να κάνει μεγάλη έκπληξη.
Miami Heat: Χωρίς ιδιαίτερη ενίσχυση αλλά με εκπληκτικό 2ο γύρο πέρυσι το δίδυμο των G. Dragic και D. Waiters με τον τρομακτικό H. Whiteside θα προσπαθήσουν αυτή τη φορά να μπουν στα playoffs και είναι πολύ πιθανό αυτή τη φορά να τα καταφέρουν.
To κύκλο των φετινών καλοκαιρινών κινήσεων κλείνουν οι πρωταθλητές Warriors που πέρα από την απόκτηση του N. Young δεν ενισχύθηκαν περαιτέρω. 1ο test για τους πρωταθλητές οι Rockets στις 18 Οκτώβρη όπου ξεκινάει η σεζόν μαζί με την κόντρα των Celtics-Cavaliers. Καλά ξενύχτια να έχουμε!
NBA 2018 SEASON OPENER
Σχόλια από το άρθρο:
http://rediscussion.blogspot.gr/2017/10/nd-of-era-from-heroes-to-superteams.html