Καλησπέρα σας!
Ελπίζουμε για επιστροφή στην κανονικότητα με την έναρξη του φθινοπώρου. Κοινωνική και αθλητική κατά δεύτερο λόγο…
Ας κάνουμε μια πρώτη (και καθόλου πρώιμη) καλοκαιρινή προσέγγιση στο σχεδιασμό του Ολυμπιακού…
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ομάδα σχεδιάζεται με πρωταρχικό γνώρισμα την αθλητικότητα. Δεύτερο κριτήριο επιλογής αποτελεί η προσαρμοστικότητα και η ομοιογένεια με τους υπάρχοντες. Η αμυντική προσήλωση είναι πιθανότατα η τρίτη σταθερά στελέχωσης.
Manilla Road – The Fires of Mars
Ολυμπιακός 2020-21
1. Σλούκας, Τζένκινς, Κόνιαρης, Νικολαϊδης.
2. Σπανούλης, Χάρισον, Λαρεντζάκης.
3. Παπανικολάου, ΜακΚίσικ, Χαραλαμπόπουλος.
4. Πρίντεζης, Βεζένκοφ.
5. Μάρτιν, Έλις, Ρούμπιτ, Χρηστίδης.
Το μεγάλο ερωτηματικό που πλανάται σαν φάντασμα πάνω από τον πάγκο του Μπαρτζώκα, είναι αν θα μπορέσει να εναρμονίσει τη συνύπαρξη των βετεράνων με τους υποψήφιους αντικαταστάτες τους. Κομβικό ζήτημα βεβαίως, με το οποίο θα ασχοληθούμε πριν την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων ή αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ρόστερ.
- Αλέξανδρος Νικολαϊδης
Ας ασχοληθούμε με τη στελέχωση που μας απασχολεί αρκετά κάθε χρόνο τέτοια εποχή και θα κρίνει πολλά για την συμπεριφορά της ομάδας κατά την αγωνιστική σεζόν που θα ακολουθήσει.
Αν λοιπόν οριστικοποιηθεί η μεταγραφή Σλούκα, η στελέχωση κρίνεται για μένα επιεικώς υποφερτή. Παραθέτω τις ενστάσεις μου.
Ο Μάρτιν ήταν μια μεταγραφή που προϋπήρξε του κόουτς κατά κοινή ομολογία.
Ο Έλις και ο ΜακΚίσικ ήταν παίκτες που προέκυψαν μεσούσης της σεζόν και παρέμειναν ορθά.
Ποιους νέους παίκτες ανακάλυψε ο κόουτς και θα μας τους παρουσιάσει στο γήπεδο;
Τον Χάρισον, τον οποίο γνωρίζουν όλοι οι scouters και οι ψαγμένοι οπαδοί που ψάχνονται για φθηνούς παίκτες με προοπτικές πρωταθλητισμού και κατά δεύτερο λόγο τον Τζένκινς, τον οποίο είχαμε αναφέρει ότι θα παίξει αρκετά ως υποψήφιος μεταγραφικός στόχος του Μπι.
Ουσιαστικά μόνο ο Χάρισον δηλαδή, ο οποίος δεν είναι τίποτα τρομερό που θα μπορούσε να αφήσει εποχή όπως κάποτε ο Ράντολφ για παράδειγμα.
Η σταθερά Σλούκα θα αποτελέσει τον keeper of the 7 keys που θα χρειαστεί να επωμιστεί κάθε πιθανό κι απίθανο ρόλο στο παρκέ.
- Αντώνης Κόνιαρης
Ο Λαρεντζάκης θα χρειαστεί να αναπληρώνει κάθε κενό στον ελάχιστο χρόνο που θα του αναλογεί. Στην επίθεση αλλά κυρίως στην άμυνα.
Ο Κόνιαρης θα χρειαστεί να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του επιθετικά, αλλιώς δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει το βήμα παραπέρα στην καριέρα του.
Ο Νικολαΐδης θα χρειαστεί χρόνο συμμετοχής και αγωνιστικά λεπτά για να αποδείξει ότι δεν ήταν ένα πυροτέχνημα το περσινό του ξεπέταγμα.
Ο Χαραλαμπόπουλος θα χρειαστεί υγεία και ενδυνάμωση. Ταλέντο διαθέτει κι αρκετό μυαλό για να τα καταφέρει. Ψυχικό σθένος επίσης.
- Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Σε τρία κομβικά σημεία:
1. Χρειάζεται ένας δεύτερος playmaker με δημιουργικές ικανότητες.
2. Απαιτείται ένα 4άρι -εδώ και πολλά χρόνια- με αθλητικά προσόντα και καλό τρίποντο.
3. Ζητείται ένα ψηλό κορμί που να μπορεί να ποστάρει και να αμύνεται υποφερτά μέσα στη ρακέτα.
1. Ο Τζένκινς είναι ένας αμυντικός μπάλας όπως κάποτε ο Λαφαγιέτ (χωρίς το τρίποντο) και όχι αμυντικός θέσης όπως ο Μάρντι Κόλινς. Εξαιρετικός αμυντικός και υποφερτός στα τελειώματα αλλά μέχρι εκεί.
Τι πρόβλημα παρουσιάζει η στελέχωση της περιφερειακής γραμμής;
Δεν υπάρχει καθαρός δημιουργός εκτός του Σλούκα. Τι σημαίνει αυτό;
Αν μαρκαριστεί ιδανικά ή μπλοκάρει η διαύγειά του ή ή τραυματιστεί σε χείριστη περίπτωση, θα χρειαστεί να επιστρατευτούν λύσεις ανάγκης τύπου Σπανούλη ή Τζένκινς ή Χάρισον. Σενάριο προς αποφυγή με λίγα λόγια.
Συμπέρασμα;
Η ομάδα χρειάζεται δεύτερο καθαρό play maker ή να ανταποκριθεί σθεναρά στο ρόλο κάποιος από τους υπάρχοντες.
- Shaquielle McKissic
Πώς θα αναπληρωθεί αυτό το αγωνιστικό του μειονέκτημα; Με καλό μακρινό σουτ.
Ποιος διαθέτει καλό και σταθερό σουτ σε μόνιμη βάση; Μόνο ο Σλούκας και κατά περίσταση ο Χάρισον με τον Βεζένκοφ ερχόμενο από το 4.
Με την εξουθένωση του Πρίντεζη στη θέση 4, προκύπτει πρόβλημα από την έλλειψη αθλητικότητας των Βεζένκοφ και Ρούμπιτ. Που ναι μεν αλληλοσυμπληρώνονται, αλλά δεν υποκαθιστούν έναν Γκιλ στα καλά του και οι δύο μαζί.
Δηλαδή. Αναλώθηκαν οι δημοσιογράφοι σε όλο αυτό το επικοινωνιακό τρικ με την παραμονή του “απαραίτητου” Βεζένκοφ, για να προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι καλώς κρατάμε τον Βεζένκοφ και δεν ενδίδουμε στα δολάρια του Γκιλ.
Καλός, χρυσός και άγιος επιθετικά ο Ελληνοβούλγαρος, αλλά στερείται αθλητικότητας που είναι υπέρ απαραίτητη στο σύγχρονο μπάσκετ. Όπως κι ο Ρούμπιτ. Φιλότιμος και καλό παιδί. Του προτείνουμε μείωση -επειδή δεν θέλουμε να πληρώσουμε κάποιον ακριβότερο- με αποτέλεσμα να παρουσιάσουμε ως επιτυχία την παραμονή του στο ρόστερ. Δυστυχώς, ο πλέον αδύναμος κρίκος θα είναι ο Ρούμπιτ. Άμυνα μόνο με σπρώξιμο στο ποστ και ένα υποφερτό σουτ από μέση απόσταση. Μέχρι εκεί. Παραπέρα δεν έχει. Ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός τέτοιου παίκτη στο ρόστερ κυρ Γιώργη Μπαρτζώκα; Πάρε έναν από την αναπτυξιακή και άστον να τρέχει το γήπεδο σαν τον Μπολτ σε κάθε παιχνίδι. Κερδισμένος θα είσαι εσύ και ο κόσμος από το θέαμα που θα παρουσιάζει η ομάδα, χωρίς την ξαναζεσταμένη τυρόπιτα που ακούει στο επώνυμο Ρούμπιτ.
Συμπέρασμα;
Η ομάδα χρειάζεται αθλητικό 4άρι με καλό μακρινό σουτ όπως ο Γκιλ για παράδειγμα.
- Octavius Ellis
3. Ο Χασάν Μάρτιν είναι ένας αθλητικός πικ εν ρόλερ που αμυντικά παρομοιάζεται σαν τον Κάιλ Χάινς. Υπερβολική σύγκριση αλλά θα την αποφύγουμε στην παρούσα φάση. Ο Έλις είναι ένας ψηλότερος Ντάνστον με υποφερτές κινήσεις και αρκετά καλή αντίληψη του παιχνιδιού, που χρειάζεται κι εκείνος εμπειρία από υψηλό ανταγωνισμό.
Μπορούν αυτοί οι δύο να παίξουν άμεσα σε υψηλό επίπεδο χωρίς να φανεί το κενό του Μιλουτίνοφ; Κομματάκι δύσκολο, επειδή ακόμα και στις κακές βραδιές του, ο Σέρβος κάλυπτε χώρο και ύψος μόνο με το κορμί του και ανταποκρινόταν σε άμυνα και επίθεση. Κάτι που οι Μάρτιν και Έλις, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ταυτόχρονα. Εκτός, αν τους κάνει εντατικά μαθήματα στο ποστάρισμα και στην αλληλοκάλυψη ο Μπαρτζώκας όλο το καλοκαίρι.
Ο Χαπ παρουσιάζεται σαν ο ψηλός που δεν έχει θέση στο ρόστερ αλλά θα καταλήξει σε άλλη ομάδα, ώστε να προκύψει οικονομικό όφελος από την πώλησή του. Θα έχει θέση στο ρόστερ ο Χαπ; Όχι, ειδικά αν προορίζεται μόνο για το ρόλο του αναλώσιμου παίκτη στη θέση 5.
Θα χρησιμοποιηθεί ο Ρούμπιτ στο ρόλο του μπάνγκερ (με ύψος 2.01) κατά περίσταση ώστε να αποφύγουν τα αχρείαστα φάουλ οι δύο βασικοί (βασικότεροι), αλλά η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστούν πολλά γρήγορα βήματα από τους Έλις και Μάρτιν ώστε να αντιπαρέλθουν το μειονέκτημα της έλλειψης ύψους έναντι των υπολοίπων ψηλών της κορυφαίας διοργάνωσης.
Συμπέρασμα;
Ένας ψηλός τύπου Ταρζέφσκι θα ήταν απαραίτητος στο νέο Ολυμπιακό.
- Augustine Rubit
Με αυτά λοιπόν, θεωρώ ότι η στελέχωση Μπαρτζώκα θα αποδειχθεί καλύτερη σε μεγάλο ποσοστό, αν δεν κρατήσει τελικά τον Ρούμπιτ. Προσοχή! Δεν λογίζω κακή ή μη αναστρέψιμη τη στελέχωση, αλλά χρειαζόταν ορισμένες διαφορετικές πινελιές.
Λείπουν πραγματάκια:
1. Δεύτερος δημιουργός στη θέση του playmaker τύπου Κόουλ που κατέληξε στη Βιλερμπάν ή του “έτοιμου δικού μας” Μπάικς.
2. Σταθερός σκόρερ τύπου Λόιντ στη θέση 2 με δεδομένο ότι ο Σπανούλης θα απουσιάσει κάποιους αγώνες και είναι σε ηλικία απόσυρσης.
3. Μόνιμο μακρινό σουτ στις θέσεις των forwards τύπου Τζάρελ Έντι, εκτός αλχημειών τύπου Βεζένκοφ ή Χάρισον στο 3.
4. Παίκτης με σταθερό σουτ από μακρινή απόσταση και αθλητικά προσόντα για αλλαγή του Πρίντεζη τύπου Γκιλ.
5. Πεντάρι που να διαθέτει κινήσεις ρακέτας με πρόσωπο και πλάτη συν μια στοιχειώδη αμυντική προσήλωση τύπου Ταρζέφσκι.
Ο σχολιαστής που επέλεξε να μην σχολιάζει τελευταία, επιβεβαίωσε ορισμένα πράγματα:
1. Βεβαιότητα για Σλούκα.
2. Παραδοχή παραμονής Βεζένκοφ.
3. Αλλαγή πορείας των “στόχων” μας Γκιλ και Μπρόκχοφ προς το ΝΒΑ.
Στο κλείσιμο:
Η άποψή μου είναι να μην φύγει κανένας μικρός δανεικός. Όλοι θα χρειαστούν σε ενδεχόμενους τραυματισμούς των βετεράνων μας. Ποτέ δεν ξέρουμε επίσης, πώς θα εξελιχθεί η εκλογική διαδικασία της ΕΟΚ και κατά πόσο θα διαφοροποιηθεί η στελέχωση της Α1 για τη σεζόν 2020-21.
Όπως είχε γράψει ο Mark Shelton, μέγας ιδρυτής των Manilla Road:
In war there’s always loss
All victories have their cost.
But hope shall conquer hate
For light Open the Gates,
Open The Gates.
Απαλλαγμένο από ιούς. www.avast.com |