
Καλησπέρα σας!
Ο τελευταίος βαρώνος του Ολυμπιακού είναι ο Μπαρτζώκας. Εκείνος που θα στελεχώσει την ομάδα στη νέα εποχή κι εκείνος που θα διευθύνει τη μπαγκέτα σε καταιγιστικούς ρυθμούς όπως το συγκεκριμένο τραγούδι των Mastodon.
Mastodon – The Last Baron [Official Visualizer]
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ομάδα του χρόνου θα διαθέτει έναν σεβαστό αριθμό Ελλήνων παικτών. Πέρα από τους Βασίλη Σπανούλη, Γιώργο Πρίντεζη, Κώστα Παπανικολάου, Σάσα Βεζένκοφ, Αντώνη Κόνιαρη, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και (πλέον) Αλέξανδρο Νικολαΐδη, θα γίνει προσπάθεια να αποκτηθούν ορισμένοι ακόμα. Ο Λαρεντζάκης θεωρείται κλεισμένος και με “καπαρωμένη” θέση στην περιφέρεια. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα φορέσουν απαραίτητα την ερυθρόλευκη. Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι; Όγκαστ, Μήτρου-Λονγκ και Θανάσης (ο σύλλογος -καθώς φαίνεται- βολιδοσκοπεί ότι διαθέσιμο ελληνικό στοιχείο υπάρχει στην αγορά). Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που γίνεται αυτό και θα τον διαβάσετε παρακάτω.
Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει σε δύο πρώην ερυθρόλευκους. Οι οποίοι έχουν τα φόντα να επανέλθουν στο λιμάνι. Ο Δημήτρης Αγραβάνης που θα πλήρωνε κιόλας να επανέλθει και φυσικά ο Κώστας Σλούκας. Ο δεύτερος που είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο με ετήσια οψιόν ανανέωσης για κάθε έτος (2+1). Για ποιο λόγο; Μα για το φόβο των Ιουδαίων. Πέρα από τα δεδομένα οικονομικά προβλήματα της Φενέρ, υπάρχει ένας ακόμα μεγαλύτερος φόβος.
Η φημολογούμενη αποχώρηση του Ομπράντοβιτς με δύο πιθανολογούμενους προορισμούς: Ο πρώτος είναι οι Λόντον Τάουερς από Αγγλία και ο δεύτερος είναι η Μπάγερν από Γερμανία. Πώς προκύπτουν αυτοί οι δύο προορισμοί; Οι Τάουερς θα λάβουν wild card για την Ευρωλίγκα και έχουν ήδη κυκλοφορήσει φήμες ότι θα ρίξουν πολύ χρήμα στην αγορά. Με τις ευλογίες του Μπερτομέου για το δυναμικό άνοιγμα σε μια ολοκαίνουργια αγορά για την συγκεκριμένη διοργάνωση. Η Μπάγερν θέλει να μπει δυνατά στο παιχνίδι κι αυτή μετά από τόσα χρόνια. Ο “διαχειριστής” Μάρκο Πέσιτς (ο υιός του μπαμπά προπονητή της Μπάρτσα) πιέζεται από τους Σέρβους κουμανταδόρους της ομάδας, να φέρει τον Ομπράντοβιτς στο Μόναχο ως μεσσία, παρ’όλο που δεν διατηρούν τις αρμονικότερες των σχέσεων.
Πώς εμπλέκεται ο Ολυμπιακός στο σενάριο; Αν φύγει για Λονδίνο ο Μελιτζάνας, ποσώς μας απασχολεί, μιας και ο Σλούκας αποκλείεται να τον ακολουθήσει στο Λονδίνο. Θα του πάρει χρόνια να μπει στο χάρτη των επιτυχιών χωρίς εμπειρία, κορμό παικτών και τεχνογνωσία. Αν όμως ο Μελιτζάνας καταλήξει στο Μόναχο, με φραγκάτους Σέρβους παράγοντες, σε μια περίπου έτοιμη ομάδα, θα σκεφτεί πολύ σοβαρά ο Σλούκας να τον ακολουθήσει εκεί. Εκτός;
Εκτός αν ο Μπαρτζώκας στελεχώσει την ομάδα ώστε να είναι άμεσα ανταγωνιστική την επόμενη σεζόν και αναλάβει ταυτόχρονα ο ίδιος την υπόθεση επιστροφής του Σλούκα. Να του δείξει ότι τον θέλει πίσω στην ομάδα (όπως ήδη το δήλωσε) και μάλιστα σε πρωταρχικό και ηγετικό ρόλο.
Ο Μπαρτζώκας γνωρίζει ότι η ομάδα πρέπει να ξεκινάει και να τελειώνει με έναν μεγάλο γκαρντ. Άρα, αν χρειαστεί να πισωπατήσει σε κάτι, αυτό θα είναι η περίπτωση Μιλουτίνοφ. Ορισμένοι Σέρβοι παίκτες είναι πλέον ξεπερασμένοι από το ίδιο το άθλημα. Όπως και ορισμένοι Σέρβοι προπονητές. Αντιθέτως, οι Έλληνες είναι κατά πολύ καλύτεροι προπονητές από τους Σέρβους πλέον. Ξέρετε γιατί; Επειδή προσαρμόζονται στο άθλημα και προβλέπουν την εξέλιξη. Το γράφω και το εννοώ. Σε αντίθεση με τους Σέρβους. Παρένθεση ήταν και πέρασε.
Κάτι πολύ σημαντικό τώρα. Τι είδους μπάσκετ επιθυμεί να παίξει ο Μπαρτζώκας; Αν νιώθεις το άθλημα και καταλαβαίνεις όσα βλέπεις, κατανοείς το παιχνίδι Μπαρτζώκα, χωρίς να είσαι κατσικοκλέφτης αμερικανών αναλυτών, που τους παρουσιάζεις μετά από μετάφραση ως δικά σου κείμενα ανάλυσης. Συνεχίζω…
Η ομάδα δείχνει (έδειχνε μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) αρκετά αγωνιστικά χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας Μπαρτζώκα. Πιέζει ψηλά την αντίπαλη ομάδα, συνήθως μετά από καλάθι, ώστε να ανακτήσει ψυχολογία μέσα από την αμυντική επάρκειά της. Κίνηση χωρίς κατοχή μπάλας και συνεχείς πάσες στην κορυφή μέχρι να δημιουργηθεί ρήγμα στο κέντρο, ώστε να κατευθυνθεί η επίθεση σε δύο πιθανούς προορισμούς. Πάντα με κριτήριο τους παίκτες που βρίσκονται στο παρκέ τη δεδομένη στιγμή. Στα πλάγια ή στο κέντρο μέσα στη ρακέτα. Εννοείται φυσικά ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα ο αιφνιδιασμός (το transition για τους νεόκοπους) ή οποιαδήποτε δευτερεύουσα εκδήλωση επίθεσης με απώτερο σκοπό να πετύχει ανοργάνωτη και απροετοίμαστη την αντίπαλη άμυνα. Στο παιχνίδι 5 εναντίον 5 βλέπουμε περισσότερες επιλογές πλέον, των οποίων βασικότεροι εκφραστές παραμένουν οι ψηλοί και στη συνέχεια το σουτ μετά από σκριν.
Όλα αυτά θα εφαρμοστούν ολοκληρωτικά του χρόνου, μιας και δεν μπορούν να υποστηρίξουν όλοι οι φετινοί παίκτες τα αγωνιστικά πλάνα Μπαρτζώκα, επειδή δυσκολεύονται ή αδυνατούν να δημιουργήσουν φάσεις για τον εαυτό τους. Ο κόουτς θέλει νοήμονες παίκτες με ατομική δημιουργία, με διακριτούς ρόλους αλλά και περίσσια αθλητικότητα.
Φτάσαμε λοιπόν στη στελέχωση ξένων. Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα και φημολογούμενους στόχους. Δεν ελπίζω σε πολλούς από τους υπάρχοντες. Μόνο στους Έλις και Μακ Κίσικ. Αυτοί είναι οι μόνοι βέβαιοι και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Θα προκύψουν άλλοι τέσσερις. Σύνολο έξι ξένοι δηλαδή…
Ο Μπάικς δεν διαθέτει ψυχισμό αντίστοιχο των υπολοίπων και πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορεί να σταθεί στην απαιτητική Ευρωλίγκα σαν βασικός άσος. Με μια μικρή επιφύλαξη. Η οποία έρχεται σε άμεση συνάρτηση με τον Σλούκα. Η μοναδική πιθανότητα παραμονής του Μπάικς σαν δεύτερος δημιουργός, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, μόνο σε περίπτωση που προκύψει ο Σλούκας σε θέση βασικού οργανωτή.
Ο Πολ δείχνει να μην μπορεί να δημιουργήσει φάσεις για τον εαυτό του, ούτε να κατακτήσει την πολυπόθητη σταθερότητα στην απόδοσή του. Ο Ρούμπιτ κάνει φιλότιμες προσπάθειες και παραμένει έξυπνος αθλητής αλλά το μπάσκετ του είναι ξεπερασμένο. Ο Μπόλντουϊν διαθέτει το αθλητικό πακέτο αλλά υστερεί σε νοητικό επίπεδο με αποτέλεσμα να μένει πίσω σε πολλά πράγματα. Ο Ρότσεστι είναι ένας εγκεφαλικός -πλέον- δημιουργός με καλό σουτ και μεστές αποφάσεις αλλά δεν μπορεί να παίξει άμυνα στους ρυθμούς που απαιτεί η ομάδα.
Άφησα τελευταίο τον Μιλουτίνοφ. Επειδή είναι ο κομβικότερος ξένος παίκτης πάνω στον οποίο μπορεί να χτιστεί η νέα προσπάθεια. Ποιο είναι το πρόβλημα όμως; Το οικονομικό. Γιατί αν απαιτήσει πάνω από 1,5 μύριο ο συγκεκριμένος παίκτης, μπορεί να γίνει ανετότατα η δουλειά του με Έλις, Όγκαστ και τον Χαπ (μην ξεχνάμε ότι είναι δανεικός) ή έναν μπάνγκερ αντίστοιχων χαρακτηριστικών όπως ο Ταρζέφσκι της Αρμάνι. Η εξέλιξη του αθλήματος απαιτεί πλέον γρήγορους παίκτες. Όσο κι αν έχει εναρμονιστεί με την ομάδα, τους κολλητούς του, την παρέα, τους φιλάθλους, την πόλη και τον Ολυμπιακό γενικότερα, θα αποτελέσει μέγα σφάλμα η παραμονή του με περισσότερα χρήματα από 1,5 εκατομμύριο ετησίως. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Μπαρτζώκας στο Eurohoops, αν ήταν στο χέρι του, θα τον κρατούσε. Πράγμα που σημαίνει ότι θέλει τον παίκτη στο επόμενο ρόστερ…
Κλειδί για τη στελέχωση θα αποτελέσει η κομβική θέση του δημιουργού. Από εκεί θα ξεκινάει το παιχνίδι. Η ενδεχόμενη επιστροφή Σλούκα θα κρίνει και τις υπόλοιπες θέσεις. Άλλη μια κομβική δήλωση Μπαρτζώκα αναφορικά με την περίπτωση Σλούκα: “Όμως, σαν προπονητής, αυτό που μπορώ να σου πω είναι, πως αν είχα την δυνατότητα, θα έφερνα τον Σλούκα πίσω στον Ολυμπιακό.”
Με λίγα λόγια, περνάει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον παίκτη και του πετάει το μπαλάκι της επιλογής επόμενης ομάδας: “Σε θέλω πίσω και θα χτίσω την ομάδα γύρω από εσένα.” Για όποιον αναρωτιέται, πόσο εύκολη μπορεί να είναι μια αποχώρηση παίκτη εν μέσω συμβολαίου, ας διαβάσει αυτό: Αν πάει ο παίκτης στη διοίκηση της Φενέρ (ή της οποιασδήποτε Φενέρ) αποφασισμένος να φύγει, δηλώνοντας δυσαρέσκεια λόγω πληρωμών ή προσωπικών λόγων (θάνατος του πατέρα του ή πανδημία), είναι πολύ εύκολο να φύγει με μια μικρή αποπληρωμή ή να αφήσει πίσω το συμβόλαιό του. Αρκεί να θελήσει ο ίδιος ο Σλούκας να έρθει στον Ολυμπιακό. Προφανώς είναι πολύ πιο ελκυστική η προοπτική της Ελλάδας μετά την γνωστοποίηση της ασθένειας. Οι φήμες ότι του τηλεφώνησε ο Μπαρτζώκας για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του, ελέγχονται ως αβάσιμες.
Σημειώστε κάτι που θεωρώ δεδομένο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες κιόλας γι’αυτό. Ο Ολυμπιακός ήδη σχεδιάζεται με κριτήριο την επιστροφή του στην Α1, συνυπολογίζοντας το 1,5 εκατομμύριο από το συμβόλαιο με τον ΟΤΕ και άλλα 500.000 από πιθανή διαφήμιση στην εμφάνιση. Είδωμεν…